Budapest másfél millió eurós támogatást nyert el klímacéljai megvalósításához

Budapest környezet pénz

Budapest másfélmillió eurós (564 millió forint) támogatást nyert a Klímasemleges és intelligens városok küldetés elnevezésű pályázaton, a pénzből létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.

Budapestet 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával együtt – írták. A főváros célja, hogy létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, amely elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatja majd, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését – tették hozzá.

Az energiahatékonysági beruházásokért és az energiaszegénység leküzdéséért a fővárosi önkormányzat átfogó, fenntartható, nagyléptékű és többszereplős támogatási programot dolgoz ki, ennek részeként létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget, amely első feladataként a nemzetközileg már elterjedt Super ESCO üzleti modellt fogja alkalmazni – közölték.

A „Super Energy Service Company” lényege olyan szolgáltatás, amely a köz- és a magánszféra együttműködésével biztosítja energiahatékonysági beruházások támogatását – írták. A működését várhatóan 2024-ben elkezdő klímaügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja – áll a közleményben.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük