Elfogadták a tizedik szankciós csomagot – a magyar kormány is támogatta

Európai Unió Kormány

Miután az elmúlt napokban a tagállamok nagykövetei több, egymás követő ülésen megegyeztek a tizedik szankciós csomag részleteiben, valamennyi kormány el is fogadta el. A hírt egy időben jelentette be az Európai Bizottság és az Európai Tanács

A tárgyalások nem azért húzódtak el, mert Magyarország blokkolta volna a folyamatot, elsősorban Lengyelország volt az, amely az előterjesztett javaslatnál lényegesen szigorúbb büntetőintézkedéseket szorgalmazott. Ezek egy része be is került a szövegbe, például az, hogy tiltólistára tettek olyan személyeket, akik ukrán gyerekek Oroszországba deportálásáért felelősek. A lengyel jóváhagyás feltétele az volt is, hogy a további büntetőcsomagokban már szerepet fog kapni a nukleáris ágazat és a gyémántimport szankcionálása. Előbbit Magyarország, utóbbit Belgium ellenzi.

Az új csomagban 121 magánszemély és szervezet szerepel azon a listán, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el. Három orosz bank is felkerült a tiltólistára. Beszüntetik a Russia Today és a Szputnyik arab nyelvű adásának európai sugárzását.

A mai határozat további exporttilalmat ír elő a kritikus technológiai és ipari termékekre, mint például egyes elektronikai cikkekre, speciális járművekre, gépalkatrészekre, teherautó- és sugárhajtómű-alkatrészekre, valamint az építőipar használt, de az orosz hadsereg szolgálatába állítható árukra, mint például az antennákra, vagy darukra.

A korlátozott termékek listája, amelyek hozzájárulhatnak az orosz védelmi és biztonsági szektor technológiai fejlesztéséhez, mostantól további új elektronikus alkatrészeket is tartalmaz majd. Ezeket a csatatéren fellelt orosz fegyverrendszerekben használják, beleértve a drónokat, rakétákat, helikoptereket, elektronikus integrált áramköröket és hőkamerákat.

Ezen a listán először szerepel hét iráni szervezet, amelyek katonai pilóta nélküli légi járműveket (drónok) gyártanak, s ezeket az orosz hadsereg használja a háborúban, beleértve a polgári infrastruktúra elleni hadviselést is.

Ezenkívül a Tanács úgy határozott, hogy a kijátszás elkerülése érdekében megtiltja az EU-ból exportált kettős felhasználású áruk és technológiák Oroszországon keresztül történő tranzitját.

Végül további korlátozásokat vezetnek be az Oroszország számára jelentős bevételt hozó áruk behozatalára, például az aszfaltra és a szintetikus gumira.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük