Völner-Schadl-ügy: kenőpénzekről és kinevezésükről vallhatnak a végrehajtók

bíróság

Kedden folytatódik az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének büntetőpere azután, hogy múlt pénteken többen is beismerték bűnösségüket a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár, és Schadl György, a végrehajtói kar elnökének főszereplésével zajló bűnyügy első tárgyalásán. – írja a 24.hu.

A Fővárosi Törvényszék ezúttal, mások mellett, azokat végrehajtókat hallgatja majd meg, akiknek a kinevezését a vádak szerint Schadl intézte el a Fidesz volt államtitkárának segítségével. Az ügyészség szerint ugyanis a végrehajtók elnöke vezetői pozíciójából – valamint a Völnerrel fennálló korrupciós kapcsolatából – eredő befolyásra hivatkozva hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. A vádhatóság szerint a Schadl 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völnerrel kialakított korrupciós kapcsolata révén. Megjegyzendő, hogy az említett összeget csaknem egy év alatt megkereste a hét érintett végrehajtó. – olvasható a cikkben

A kinevezésekben Schadl segítségére volt a végrehajtói kar korábbi hivatalvezetője is, aki a végrehajtó-jelöltek pályázatait pontozta felül az ügyészség szerint, majd azokat az elnök kívánalma szerint felterjesztette az Igazságügyi Minisztériumhoz. P. B. az ügy huszonegyedrendű vádlottja, aki múlt pénteken az elsők közt ismerte be bűnösségét.  

Ez a tény később jelentősen gyengítheti Schadl és Völner esélyeit a bíróságon, akik az előkészítő ülés harmadik tárgyalásán, csütörtökön kapnak majd szót.

A Fidesz volt politikusa és a végrehajtók elnöke elleni fő vádpont lényege szerint Schadl 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük