Jelentősen romlott a magyar állam pénzügyi helyzete, friss adatok

gazdaság

Az állami megtakarítások a szokásos év végi kormányzati kiköltekezés miatt romlottak – írja a forbes.hu.

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az államháztartás és a háztartások legfrissebb (egyelőre előzetes) pénzügyi számláit. Ezek alapján 2022 negyedik negyedévében az állam pénzügyi helyzete drasztikusan romlott, miközben a háztartásoké enyhén javult.

Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a nettó finanszírozási képesség a háztartásoknál pozitív volt, a GDP 3,3 százalékát (641 milliárd forint) tette ki. Az államnál ugyanez negatívan alakult, a hiány a GDP 13,4 százalékára rúgott (2566 milliárd forint).

A portál összefoglalója szerint állam pénzügyi megtakarításai egyértelműen romlottak: a 13,4 százalékos finanszírozási igény egy negyedév alatt 7,7 százalékponttal ugrott meg. De még a 2021-es év végéhez képest is 2,5 százalékponttal nőtt a hiány.

Ennél rosszabb helyzetben utoljára a koronavírussal sújtott 2020-as év végén volt a magyar államháztartás. A járványt nem számítva pedig legutóbb a szocialista kormányzás idején, 2006-ban szaladt meg még ennél is jobban a hiány. A mostani bravúrt a kiköltekezés és a hitelfelvétel kettősével érte el a kormányzat.

A pénzügyi eszközökön belül az állam készpénzállományából és az MNB-nél vezetett betétjeiről több mint 1100 milliárd forintnyi összeg tűnt el. Az állam kötelezettségei pedig tovább nőttek: a kincstárjegyeket főképp a háztartások, az államkötvényeket pedig a külföldiek vásárolták fel.

A 2022-es év egészében a az államháztartás nettó finanszírozási képessége (az Eximbank egyenlegével együtt) a GDP -6,1 százaléka volt (-4093 milliárd forint). Ez megfelel a kormány tavaly ősszel megemelt hiánycéljának. A végleges költségvetési hiányt majd április elején publikálja a statisztikai hivatal, ami eltérő módszertannal készül a ma publikált pénzügyi statisztikához képest.

Az államadósság-ráta a tavalyi év végére a kiköltekezés ellenére is csökkent: az államháztartás adóssága (szintén az állami hátterú Eximbankot is beleszámítva) a GDP 72,9 százalékát érte el 2022 végén. A harmadik negyedévben ennél még magasabb, 75,2 százalék volt a ráta.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük