Jogerős a Demeter Márta elleni ítélet, hivatali visszaélésben találták bűnösnek

bíróság

Lényegében helyben hagyta szerdán a Demeter Márta ellen hivatali visszaélés miatt első fokon kiszabott ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék. A törvényszék abban módosította a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi döntését, hogy a rá korában kiszabott 1,8 millió forintos pénzbírságot 900 ezer forintra csökkentette. Demeter Márta nem vett részt a mai ítélethirdetésen, írja a Mandiner.

Az LMP egykori országgyűlési képviselője korábban tévesen azt állította, hogy honvédségi géppel szállították haza Ciprusról Orbán Viktor egyik lányát.

Csak az ítélethirdetés volt nyilvános, az indoklás zárt ülésen hangzott el. Demeter Mártát tavaly márciusban 1,8 milliós pénzbüntetésre ítélték, a politikus azonban fellebbezett az ítélet ellen, ezért került másodfokra az ügy.

Demeter Márta 2018 októberében még LMP-s képviselőként beletekintett egy Ciprusról Magyarországra érkező honvédségi gép repülési naplójába, amiben meglátta az Orbán Flóra nevet. Később kiderült, hogy csupán névazonosságról van szó, a kiképzőrepülésen lévő Airbus A-319-es katonai gép nem a miniszterelnök legkisebb lányát szállította, mint ahogyan azt Demeter állította.

A repülési naplóban szereplő Orbán Flóra egy Cipruson szolgáló magyar katona, Orbán L. százados kétéves, Flóra nevű gyereke volt, aki a honvédség hozzájárulásával utazhatott haza apja szolgálati helyéről.

Az ügyészség szerint Demeter azzal követte el a hivatali visszaélést, hogy a repülési napló nem nyilvános adatát a Facebook-oldalán is közzétette. Amellett, hogy az Orbán Viktor lányáról szóló állítás valótlan volt, Demeter Márta ezzel megszegte a törvényi kötelezettségét.

Az ügy miatt Demetert előbb felmentették az országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöki posztja alól, majd a bizottságból is kizárták. 2019 júliusában pedig a mentelmi jogát is megvonta a parlament. Demeter ellen 2019 decemberében emelt vádat az ügyészség.

Az egykori képviselő nem ismerte el bűnösségét, és azzal védekezett az előkészítő ülésen, hogy országgyűlési képviselőként a végrehajtó hatalom működésének ellenőrzése a dolga. Nonszensznek nevezte, hogy ezt hivatali visszaélésnek állítják be, szerinte nem hozott nyilvánosságra jogszerűtlenül semmilyen adatot.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük