A közmédia kiegyensúlyozott működéséről tájékoztatta az Európai Bizottságot az MTVA

média

Kiegyensúlyozottan, a szakmai előírásoknak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelve működik a magyar közmédia – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója az Európai Bizottság (EB) delegáltjait a 2023. évi jogállamisági jelentés elkészítése céljából folytatott konzultáción.

Az MTVA MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a magyar közszolgálati médiarendszer helyzetéről és működéséről, a nemzetközi szabványoknak megfelelő, azokkal összhangban működő közszolgálati műsorgyártásról tájékoztatta az Európai Bizottság illetékeseit Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

Az MTVA vezetője a megbeszélésen hangsúlyozta az MTVA Etikai Kódexében, valamint a Médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit – írták.

Papp Dániel emlékeztetett rá, hogy a közmédia a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően is „létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI), biztosítva, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása – nem csak a kampány, hanem a választások ideje alatt is – megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek”.

Az MTVA közlése szerint Papp Dániel arról is tájékoztatta a bizottság delegáltjait, hogy a választási kampány időszakában egyetlen panasszal vagy kiegyensúlyozatlansági kifogással kapcsolatban sem marasztalták el a közmédiát. Kifogások alapján a panaszosok később sem indítottak hatósági eljárást, egyetlen ügy került csupán a Nemzeti Választási Bizottság elé, amelyben a hatóság végül a közmédiának adott igazat – írták.

„Papp Dániel a jogállamisági jelentés elkészítésében érintett bizottsági delegáltakkal folytatott konzultáció során is hangsúlyozta: a magyar közmédia működésének alapvetése, hogy a műsorgyártás folyamatára a politikának nem lehet befolyása” – írta az MTVA.

Papp Dániel arra is kitért, hogy az ellenzéki pártok a választási kampánykor bírálataik ellenére még a törvény biztosította lehetőséggel sem éltek.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük