Csak Magyarország és Oroszország gazdasága menetel a recesszió felé egy bécsi intézet szerint

gazdaság

A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének friss felmérése szerint Európa országai – két kivétellel – sikeresen kibekkelik idén az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági válságot – számolt be az RTL.

Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa gazdasága képes ellenállni az ukrajnai konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségeknek, írja az IntelliNews a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének (WIIW) január végén kiadott előrejelzésére hivatkozva.

Az intézet felmérése szerint az Európai Unió 23 országában a gazdasági növekedés 2023-ban átlagosan 1%-os lesz. Az uniós országok közül egyedül Magyarország gazdasága zsugorodik majd, a WIIW előrejelzése szerint 1 százalékkal. Magyarországon kívül egy ország esetében számol még súlyos gazdasági visszaeséssel a bécsi gazdaságkutató intézet: az Ukrajnát lerohanó Oroszországban a GDP 3 százalékos csökkenése várható 2023-ban.

Richard Grieveson, a WIIW igazgatóhelyettese, a tanulmány vezető szerzője szerint bár a magas infláció komoly problémákat okoz a háztartások és a vállalkozások számára, lenyűgöző gazdasági rugalmasságot lehet tapasztalni a régióban.

Putyin stratégiája, hogy az energiát fegyverként használja, megbukott, nem utolsósorban azért, mert a kelet-európaiak is jelentősen csökkenteni tudták gázfogyasztásukat

– érvelt Grieveson. A WIIW úgy véli, hogy a térség legtöbb országa már megemésztette az ukrajnai háború okozta gazdasági sokk nagy részét, és ha az ukrajnai háború nem eszkalálódik súlyos mértékben, akkor a kelet-európai gazdasági növekedés is újra felgyorsulhat az év második felétől.

De a legnagyobb bizonytalansági tényező továbbra is az ukrajnai háború” – fogalmazott Grieveson.

A térségben észak-déli megosztottság figyelhető meg az EU-tagok között: a délkelet-európai tagállamok gazdaságai meglehetősen ellenállónak bizonyulnak, míg a visegrádi országok szerényebb, átlagosan 0,6 százalékos növekedést produkálnak. Az EU-n kívüli országok közt a Nyugat-Balkán 1,8%-os, míg Törökország 3%-os növekedést produkál.

Ukrajna gazdasága a 2022-es 30%-os zsugorodás után várhatóan fellendül, és 3%-kal nőni fog. A javulás ellenére az ország továbbra is jelentős kihívásokkal és bizonytalanságokkal néz szembe a folyamatban lévő háború és a létfontosságú infrastruktúra pusztulása miatt.

Ami Oroszországot illeti, a WIIW szerint az olajszankciók működnek. Az oroszországi gazdasági visszaesés 2022 utolsó negyedévében felgyorsult, bár az egész évet tekintve mindössze 2,5%-os GDP-csökkenés következett be, ami elmarad a prognosztizált -3,5%-ostól.

2023-ban a GDP további csökkenése várható, elsősorban a részleges mobilizálás és az Európába irányuló csökkentett gázexport, valamint a Nyugat által bevezetett új olajszankciók következtében.

A december 5-én életbe léptetett szankciók az eddigi leghatékonyabbak” – mondja Vaszilij Asztrov, a WIIW orosz szakértője, bár hozzátette, hogy Putyin várhatóan az orosz költségvetési hiány terhére még finanszírozni tudja a háborút.

A WIIW előrejelzése ellentétben áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb elemzésével, amely a korábbi 2,1%-os recesszióról 0,3%-os növekedésre javította az orosz GDP 2023-ra vonatkozó kilátásait.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük