Béremelést kérnek a köztisztviselők, a kormány azt sem tudja, mikor lesz rá pénz

Kormány közélet

Ülést tartott pénteken a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum, ahol a legfontosabb téma a közszolgálati dolgozók 2023-as bérfejlesztése volt. 25 százalékos emelést szeretnének elérni. A kormány szerint az igények jogosak, de az emeléshez nincs fedezet a költségvetésben – írja beszámolójában a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

Az ülésen Bordás Gábor, közigazgatási államtitkár arról beszélt, itt a háborús helyzet, annak következtében van egy energiaválság. Nehéz a költségvetés helyzete, „látjuk, hogyan alakul az infláció”. Ugyanakkor elismerte, hogy az infláció miatt a követelések jogosak.

Azonban azt, hogy mikor és milyen formában tudják rendezni a közszolgálati dolgozók bérezését, nem tudta megmondani. Hozzátette felelőtlenség lenne egy béremelési programba belevágni, mivel jelenleg nem áll rendelkezésre fedezet a költségvetésben. Mindezt kiegészítette azzal, hogy ez a költségvetés a „rezsicsökkentés költségvetése”, amivel elsősorban a lakossági igényeket kell kielégíteni. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár pedig a korábban végrehajtott béremelésről beszélt.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke azt mondta, hogy árak emelkedése miatt nem tudják elfogadni, hogy a közszolgálat kimarad a béremelésből.

25%-os emelést követelünk 2022. januárhoz képest. Követeljük a diplomás bérminimumot és a sztrájktörvény módosítását

– mondta. Hozzátette: „ezen kívül a már teljesen elavult illetménytáblákat a mai szintre kell igazítani.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük