Erasmus-botrány: még a fideszes szavazók jelentős része is eltávolítaná a politikusokat az egyetemek kuratóriumából

oktatás

Közvélemény-kutatást készített a 21 Kutatóközpont az Erasmus-botránnyal kapcsolatban, amelyből érdekes dolgok derültek ki.

A kutatásból megállapítható, hogy a magyar lakosság 51 százaléka a kormányt, 33 százaléka pedig az Európai Uniót hibáztatja azért, hogy felfüggesztették az alapítványi egyetemek Erasmus-támogatását. A felmérés január 18. és 23. között, ezer ember telefonos megkeresésével készült, az eredmények nemre, korra, végzettségre és településtípusra reprezentatívak.

A pártpreferenciák szerint is voltak különbségek, ugyanis az ellenzékiek és a bizonytalanok nagy többsége a kormányt, míg a fideszes szavazók inkább az Európai Uniót okolják a források felfüggesztéséért. Azonban abban nagy egyetértés van, hogy a kormánynak mit kellene cselekednie a kialakult helyzetben: 

a magyarok kétharmada (66 százaléka) úgy gondolja, hogy az egyetemek vezető testületeiből vissza kellene hívni a politikusokat.

Ugyan a kormánypártiak nem szívesen hibáztatják az Orbán-kormányt az ügyben, mindössze 9 százalékuk tartja hibásnak a kabinetet, viszont abban a kérdésben már sokkal megosztottabbak, hogyan kellene reagálni az uniós intézkedésre. A fideszes szavazók 39 százaléka szerint vissza kellene hívni a politikusokat a vezető testületekből. Az ellenzékiek és pártnélküliek körében nagyobb az egyetértés, elsöprő többségük (92 és 70 százalék) visszahívná a politikusokat a kuratóriumokból – írja a Telex.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok kétharmada (68 százalék) hallott már az Erasmus-ügyről, de csak alig több mint harmaduk (37 százalék) van tisztában a részletekkel. A kormánypárti szavazók 35, az ellenzékiek 24 százaléka válaszolta azt, hogy nem hallott róla.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük