Még a kormány sem tudja, mennyibe is került a megyék átnevezése

közélet

Mellár Tamás (Párbeszéd) a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte arról, mennyibe került, hogy az Orbán- kormány kezdeményezésére január elsejétől a megyéket átkeresztelték vármegyékké. Gulyás Gergelytől arra várt volna választ, hogy

  • összesen hány kormányzati szervezetet érintett az átnevezés, melyek ezek,
  • a névváltozás mennyibe került (informatikai átállás, egyéb infrastrukturális költségek),
  • a közútkezelő hány táblát cserélt le, ez mekkora költséget jelent,
  • mely egyéb, nem kormányzati szervezetet érintett a névváltozás, ez mekkora költségterhet jelentett,
  • összeségében mekkora költséggel járt az országnak az átnevezés?

Fürjes Balázs államtitkár válaszában azt írta, hogy egyelőre nem tudják, mennyibe kerül a megyék átnevezése, de ez nem is pénzkérdés, mert a vármegye,

mint a magyar állam legősibb és legidőállóbb intézménye az ország viharos történelmében sok esetben jelentette a nemzet utolsó védőbástyáját az idegen érdekkel szemben.

Az államtitkár megismételte azt a fideszes érvet, hogy a cél,

az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek. A vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti.

A vármegyésítés miatt az egyébként pontosan tudható, hogy összesen 714 megyejelző táblát kellett kicserélnie a Magyar Közútnak, de persze több száz intézmény, szervezet neve is megváltozott, ezért táblát, okiratot, bélyegzőt, levélpapírt, névjegyet kell(ett) cserélni. A Telex korábban úgy becsülte, mindez milliárdos költséggel is járhat úgy, hogy egy korábbi Publicus-felmérés szerint még a Fidesz-szavazók nagy része sem akart főispánt, vármegyét.

Címke:

1 thought on “Még a kormány sem tudja, mennyibe is került a megyék átnevezése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük