Ha a tej ársapkája megszűnne, a trappista ára ezer forinttal csökkenne kilónként

gazdaság pénz politika

Az ársapka intézménye mögött politikai szempontok húzódnak, nem gazdasági megfontolások – állítja Raskó György agrárközgazdász, aki szerint, ha eltörölnék az ársapkát, paradox módon 3 hét után elkezdenének csökkenni az árak. De jó híre is volt, 2023 infláció szempontjából már jelentősen könnyebb év lesz.

Ha eltörölnék az ársapkát, 3 hét után elkezdenének csökkenni az árak, sokkal egészségesebb verseny alakulna ki – állítja Raskó György agrárközgazdász. A szakértő az ársapkás 2,8%-os tej példáján vezette le az árak alakulását.

Mivel a 2,8%-os tej ársapkát kapott, az emberek a másfeles tejről átszoktak erre, így a jóval magasabb zsírtartalmú tej elszívta a vaj, a tejföl, a sajtok elől a zsírt, ezt külföldről kellett beszerezni, ami megemelte a termelési költségeket. Ha a 2,8%-os tej ársapkája megszűnik, a trappista ára ezer forinttal csökkenne kilónként

– mondta Raskó György, aki szerint az ársapkák mögött politikai szempontok érvényesülnek. A közvélemény-kutatások szerint az embereknek tetszik az árbefagyasztás, az teljesen lényegtelen, hogy milyen gazdasági következményei vannak.

Miért kiugró Magyarországon az élelmiszerek drágulása?

Raskó szerint ebben több tényező is szerepet játszik.

  • A kormány óriási pénzeket áramoltatott ki, több mint ezer milliárd forint került a lakossághoz 2022 első negyedévében.
  • Magyarország jelentős importőr, a forint gyengesége pedig tovább emelte az inflációt.
  • Az ársapka intézménye.
  • A kormány megemelte az áfát azáltal, hogy a kereskedelmi láncokra tavaly bevételarányosan 2,7%-os pótadót vetett ki, ez idén már 4%.
  • Számított az orosz-ukrán háború hatásai is, ami jelentősen megemelte az árakat.

2023 már könnyebb lesz

Raskó György szerint az idei év már jóval könnyebb lesz. Ukrajna ugyanis óriási exportőr, jóval olcsóbban szállítja majd a lisztet, csirkemellet, kukoricát és étolajat az európai piacra, ami mérsékli az inflációt.

Ráadásul Raskó szerint a világpiaci nyersanyagárak csökkennek és ehhez jön az ukránok által gerjesztett belföldi piaci verseny, ami tovább fékezi az élelmiszerárak növekedési ütemét.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük