Napi 160 millió dollárt vesztettek az oroszok eddig az olajszankciókon

Külföld

A Helsinki központtal működő CREA nevű kutatóintézet kiszámolta, hogy decemberben és január elején hogyan alakult az oroszok bevétele fosszilis energiahordozókból. Azért különösen érdekesek ezek az adatok, mert december 5-én léptek hatályba az első, olajra vonatkozó EU-s szankciók, illetve aznap lépett életbe a nyugati szövetségesek által bevezetett olajársapka is.

A szankció azt jelenti, hogy december 5-e óta az EU területére nem lehet tankerhajókkal Oroszországban bányászott nyersolajat behozni (kivétel egy bolgár kikötő); az ársapka pedig azt jelenti, hogy a G7 országok, az EU és Ausztrália cégei nem vehetnek részt olyan kereskedelmi ügyletben, amely során 60 dollár / hordó árnál drágábban adnak el orosz nyersolajat, bárkinek a világon. Ez elsősorban a biztosítótársaságok és hajózási vállalatok, illetve pénzügyi szolgáltatók esetében érinti érzékenyen az orosz olajkereskedelmet, hiszen például a teljes orosz – kínai olajüzletet brit cégek biztosítják.

Az intézkedések nyomán 2022 decemberében és 2023 január elején naponta 160 millió euró veszteség érte Oroszországot (közel 65 milliárd forint), állapította meg a CREA.

Azonban még így is napi 640 millió euró bevétele volt decemberben Oroszországnak fosszilis energiahordozókból, azaz olajból, olajszármazékokból, földgázból és szénből.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük