Elhunyt Tamás Gáspár Miklós

közélet

74 éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró, a demokratikus ellenzék egykori oszlopos tagja, az első szabadon választott parlament képviselője. Írásai, előadásai, beszélgetései több nemzedék számára mutattak példát arról, legmagasabb szintjén mit jelenthet az „értelmiségi szerepvállalás”, a „polgári öntudat”.

Tamás Gáspár Miklós – ahogy az ország ismerte: TGM – Kolozsvárott született 1948-ban. Itt szerzett filozófiai diplomát, majd 1978-ban költözött Magyarországra. Előbb az ELTE bölcsészkarán tanított, ahonnan ellenzéki megnyilvánulásai miatt távolították el. Ezután amerikai, angol és francia egyetemeken oktatott.

A politikai életben a rendszerváltás előtt is akttív, majd a Szabad Demokraták Szövetségében politizál, az első szabadon választott országgyűlésben képviselő is. A gyakorlati politikától fokozatosan eltávolodik, majd 2000-ben a pártból is kilépett.

Nézetei a liberalizmustól – rövid konzervatív kitérővel – a radikális baloldalisághoz érkeztek meg, hosszú ideje politikailag otthontalanként tekintett magára.

TGM a HVG rendszeres szerzője volt évtizedeken át, de gyakran publikált a Mérce oldalán és számos más lapban. A publicisztikától nyilvánosan elbúcsúzott, az utóbbi években értelmetlennek tartotta. Utolsó interjúját a HVG-nek adta, ebben általános pesszimizmusa mellett arról beszélt, hogy reményt és fejlődést csak az egyén és a kis közösségek szintjén lát.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük