Bajban vannak a magyar nyugdíjasok, azonban a segítség késik

Kormány pénz

Még az Európa-rekorder magyar inflációnál is nagyobb, 26,5 tized %-os pénzromlás sújtja a magyar nyugdíjasokat. Az idősek – bár ígéretük van az infláció-követő emelésre – csak később kapnak kompenzációt. A Nyugdíjas Parlament szerint nem nekik kellene hitelezni a költségvetést, mert a nyugdíjasoknak minden fillérre szükségük lenne – számolt be az ATV Híradó riportja.

2010-ben megállapodtam a nyugdíjasokkal arról, hogy amíg polgári, nemzeti kormány van hatalmon Magyarországon, megőrizzük a nyugdíjak értékét

– jelentette ki Orbán Viktor a Kormányinfón. 

A Híradó által megkérdezett nyugdíjasok azonban egyöntetűen azt állították, hogy meg kell nézniük annak az árát, amit vásárolnak. 

,,Kevesebbet vesz az ember belőle meg meggondolja, nem vesz 5-6 paradicsomot, hanem vesz 2-t” – mondta egyikőjük. Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjas fogyasztói kosárban harminc százalékos tételt képvisel az élelmiszer. 

A tényleges nyugdíjas fogyasztói kosár, amit említettem, jóval magasabb ebben az élelmiszereknek a hatása, feltehetőleg ennél 3-4 százalékponttal magasabb lenne egy évre vetítve ez az inflációs mérték, vagyis a nyugdíjasok lényegében nem tudják a tényleges vásárlóértéket tartani, hiszen az élelmiszerár elszabadulása az rendkívül negatívan befolyásolja a nyugdíjak vásárlóértékét

– mondta el az ATV-nek a szakértő. A riport ITT tekinthető meg.