92 ember halt meg lakástűzben 2022 folyamán

tűzoltóság

2022-ben összesen 7414 lakástűz keletkezett, 228-cal több, mint 2021-ben, ami 3 százalékos emelkedést jelent — közölte a katasztrófavédelem csütörtökön. Az év folyamán 102 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 19 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A lakástüzekben 92 ember vesztette életét, hat emberrel több, mint az előző évben. Átlagosan négynaponta szedett áldozatot a tűz. 635 ember sérült meg, 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt.

A lakástüzek eloltásához 14 636 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 4 974 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 327 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. 158 otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki, 13 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

512 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 3 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. 967 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 2 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 352 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 7414 tűzzel érintett otthon közül csak 19 helyszínen volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat.

2022-ben 1234-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, ez 197-tel több, mint egy évvel korábban. A 19 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő.

Az érzékelők terjedésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma, összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során 19 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni — hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük