Elkaszálta a bíróság a Fudan-ügyben korábban jóváhagyott népszavazási kérdést

közélet

Három magánszemély felülvizsgálati kérelmét vizsgálva a Fővárosi Törvényszék döntést hozott a főváros IX. kerületébe tervezett Fudan-beruházást blokkolni kívánó ferencvárosi helyi népszavazás ügyében.

hvg.hu cikke szerint a bíróság úgy találta, hogy az előzőleg a helyi választási bizottság által jóváhagyott népszavazási kérdés nem eléggé egyértelmű, így a bíróság megváltoztatta a döntést és megtagadta a referendum kérdésének hitelesítését.

Előzőleg a helyi választási bizottság két döntést hozott, mivel Baranyi Krisztina polgármester – az őt támogató önkormányzati képviselőkkel – két népszavazásra javasolt kérdést is benyújtott szeptember végén. Az egyik kérdés a kerületi ingatlanok átadását, a másik az eredeti tervtől, a Diákváros építésétől eltérő beruházás megvalósítását gátolná.

A két kérdést a IX. kerületi helyi választási bizottság október végén külön-külön vizsgálta és csak a másodikat engedte át, az első kérdést nem hitelesítette. Ezután a másodfokú fórumként eljáró Fővárosi Törvényszéknél a jóváhagyott kérdést támadták meg többen is.

A Fővárosi Törvényszék a felülvizsgálati kérelmeket külön vizsgálta. Az előzőleg továbbengedett kérdésre érkező három, helyi lakos magánszemély beadványának helyt adva, úgy ítélte meg, hogy a kérdés nem felel meg a megkövetelt egyértelműségi feltételeknek, mert az átlagos tájékozottságú választópolgár a kérdés alapos szövegértelmezésével sem juthat egyértelmű következtetésre sem annak tartalmát, sem pedig az általa adott válasz lehetséges következményeit illetően sem.

A törvényszék határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs, viszont a közzétételt követő nyolc napon belül alkotmányjogi panaszt lehet benyújtani miatta az Alkotmánybíróságnak, amelynek 30 napja van dönteni.

Forrás: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük