Szombaton újra itt a „Karácsony Káposztáson”!

Újpest

Régi elfeledett hagyomány? Egy szeletnyi történet színes történelmünkből? Az Újpesti Hírmondó most ennek járt utána, és a „Karácsony Káposztáson” elnevezésű rendezvény szervezőivel közösen, ugyanis most hétvégén, december 17-én délután rendezik meg ezt az eseményt Káposztásmegyeren.

A kérdéseinkre a szervezők válaszoltak. Hárman vannak egyébként, akik a teljes rendezvény lebonyolításáért felelnek, Grünwald Zsolton kívül Nagy Margit és Cserey Balázs. „3-4 ember az, akik a kezdetektől fogva szervezzük, és bonyolítjuk az eseményt – természetesen a helyi lakók bevonásával, hiszen róluk, és nekik szól. A kerület intézményei is mellénkállnak, és a terület takarításával, eszközök biztosításával segítenek, önzetlenül” – tette hozzá Zsolt.

Az egész egy ártalmatlan kérdéssel indult. 2019 egyik őszi napján a közeli lépcsőház egyik lakója közzétett egy képet az egyik káposztásmegyeri Facebook csoportban – hogy vajon mi lehet az a domb, ami mellett naponta elsétál a Farkaserdő u. 9-nél?! Többen reagáltak, és gyorsan kiderült: itt bizony évtizedekkel ezelőtt karácsonyi ünnepségeket rendeztek, fenyőt állítottak, és díszítettek. Tekinthetünk tehát erre úgy mint egy hagyomány, amit egy maroknyi helyben élő lakó felelevenített. 2019 karácsonya volt az első, amikor megrendeztük ezt a közösségi ünnepet – meséli a „kezdeteket” Margit.

Amikor nekiláttak 2019-ben nagyjából százötven, kétszáz látogató jött ki az esti összejövetelre, ma már kétszáz-háromszáz ember közé teszi Balázs azokat, akik például holnap eljönnek este a Farkaserdő utca 7. előtti dombhoz.

Arra a kérdésre, hogy mit vár az idei rendezvénytől, Zsolt azt válaszolta, hogy „esőt nem! Havat szeretnénk, illetve ugyanazt az örömet, amit a korábbi években láttunk a gyermekek, szülők, és idősebbek arcán. Az előjelek szerint idén is közel a tavalyi létszám lesz várható. Sok-sok gyermeket várunk, akik pedig a Mikulást várják, no meg az arcfestést, és azt, hogy a
közös fára tegyék saját készítésű díszeiket
„.

Az önkormányzat már a kezdetek óta támogatja a kezdeményezést. „A közterület biztosításával, általunk kapunk sátrakat, padokat, idén pedig már hangosítást is, hiszen helyi előadók színesítik a programot énekkel, tánccal, verssel. Polgárőrök, és a rendőrség segítségére is számíthatunk, és helyi vállalkozók támogatását is élvezhetjük. A várostól kaptunk idén felajánlást is a fenyőfa megvásárlására, mert bizony nagyon fontosnak tartjuk, hogy szép, és nagy karácsonyfánk legyen, amit az ünnepség után még hetekig láthatnak az arra járók, és a környéken lakók” – foglalta össze Balázs az együttműködést a várossal.

A vendégekkel szemben elvárás nincs – kezdte a választ arra a kérdésre, hogy mit „kell” magukkal hozni a térre érkezőknek. Tényleg a saját bögréjüket, tányérukat hozzák el a résztvevők – ezzel is óvjuk a környezetet -, illetve saját készítésű finomságaikat, mézeskalácsot, bejglit, forró teát, üdítőt. A helyben lévő vendéglátóhely is besegít forró teával, illetve zsíros kenyér is készül. „Mindenkit szívesen látunk vendégül” – emelte ki a lényeget Margit.

Utolsó kérdésünkre, miszerint milyen üzenetet fogalmazna meg azoknak, akik még nem vettek részt ezen az eseményen, Zsolt úgy válaszolt, hogy „vegyenek részt közösségi karácsonyunkon minél többen, és szóljanak távolabb élő ismerőseiknek is. Mutassuk meg együtt, hogy Újpesten, Káposztásmegyeren milyen jó élni, és hogy milyen jó a közösség!

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük