A magyarok többsége inkább a kormányt okolja a brutális infláció miatt

közélet pénz politika

Még a Fidesz-KDNP szavazóinak a 21 százaléka sem hiszi, hogy inkább a háború és a szankciók okozzák a drágulást.

A magyarok több mint fele, 53 százaléka szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája nagyobb mértékben felelős az áremelkedésekért, mint a háború vagy a szankciók – írja a Népszava a Publicus december eleji felmérése alapján.

Az ezt gondolók többségben vannak az ellenzéki szavazók (85%), a szakmunkások (58%), az érettségizettek (54%) és a diplomások (57%) között is. A Fidesz-KNDP szavazóinak viszont a 69 százaléka úgy véli, inkább a háború és a szankciók okolhatóak az infláció miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal novemberben 21–25 százalék közötti drágulást mért, de a megkérdezetteknek mindössze 5 százaléka mondta azt, hogy személyesen is ilyen mértékű áremelkedést tapasztalt. A megkérdezettek kétharmada úgy látja, hogy 31 százaléknál is gyorsabb ütemben emelkedtek az árak. Minden tizedik ember pedig 26–30 százalék közötti drágulást érzékelt az elmúlt 12 hónapban.

A Publicus felméréséből ugyanakkor az is kiderült, hogy az inflációs érzet függ a pártszimpátiától: Fidesz-KDNP szavazóinak kevesebb mint fele, az ellenzékieknek viszont több mint háromnegyede tapasztalt saját bevallása szerint 31 százaléknál is jelentősebb pénzromlási ütemet.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük