Megszűnik a hiteltörlesztési moratórium

Kormány pénz

Nem hosszabbítja meg a kormány a fizetési moratórium év végével lejáró hatályát, a tartozások visszafizetésében azonban továbbra is segítséget nyújt – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Mint írták: szem előtt tartva a lakosság és a vállalkozások megvédését, valamint a szankciók okozta gazdasági és inflációs helyzetet, a kabinet arról döntött, hogy

  • jogszabályban garantálja, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet 2023 januárjától ne emelkedhessen a moratóriumban való részvétel során felhalmozódó kamatok és díjak miatt;
  • rögzíti, hogy a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg.

A tárca felidézte, hogy a kormány a koronavírus-világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése érdekében vezette be az átmeneti fizetési moratóriumot 2020 márciusában. Ez akkor valamennyi lakossági és a vállalati ügyfélre vonatkozott. Mára azonban a moratóriumban lévők száma jelentősen lecsökkent.

A moratóriumot kezdetben 2020. év vége helyett előbb 2021 júniusának, majd októberének végéig hosszabbították meg. A járvány gazdasági hatásainak enyhülésével párhuzamosan, 2021. novembertől célzottan, már csak egyes kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok (nyugdíjasok, gyereket váró és nevelő adósok, közfoglalkoztatottak, illetve azok, akiknek a járvány hatására csökkent a jövedelmük), valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások (árbevételük legalább 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest) számára maradt elérhető, amennyiben nyilatkoztak rászorultságuk indokoltságáról előbb 2021. október végéig, majd 2022. július végéig.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük