1,1 milliárd forinttal többet von el a kormány Újpesttől 2023-ban, mint tette azt 2022-ben

gazdaság Újpest

Brutálisan emelkedik jövőre az Újpest által fizetendő szolidaritási hozzájárulás összege – számolt be az Újpesti szemle. Közel 2,87 milliárd Ft-ra nőhet az Újpest által fizetendő szolidaritási hozzájárulás mértéke az idei 1,7 milliárd Ft-ról – számoltak be önkormányzati forrásból.

Hozzátették, amikor 2017-ben a teljes közoktatás államosításra került, azaz már nem csak az iskolák fenntartói joga került el az ön­­kormányzatoktól, hanem a működtetésük is, akkor ezzel párhuzamosan ennek költségei is az államra hárultak. 2017-ben ez mintegy 55 milliárd Ft plusz kiadást jelentett, így a kieső összeget valahogyan pótolni kellett a központi költségvetésben. Ekkor került bevezetésre többek között a szolidaritási hozzájárulás is.

Míg 2017-ben Újpest mintegy 340 millió Ft-ot fizetett be a központi költségvetésbe ezen a jogcímen, addig 2022-re ez az összeg több, mint ötszörösére, azaz 1,7 milliárd Ft-ra nőtt. Az Önkormányzat tájékoztatása szerint jövőre ez további 1,1 milliárd Ft-tal emelkedni, így a kiadási oldalon már 2,87 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulással kell tervezniük a város 2023. évi költségvetését.

(via Újpesti szemle)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük