A Népszava is úgy tudja, hogy a Bizottság a magyar támogatás egyharmadának felfüggesztését javasolja

Európai Unió

Nem javasolja a visszatartott 3000 milliárd forint feloldását az Európai Bizottság: az unió végrehajtó szerve jövő heti ülésén azt fogja javasolni a tagállami kormányoknak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát – értesült a Népszava.

A lap úgy tudja, a biztosi testület azért döntött a 7,5 milliárd eurónyi támogatás visszatartása mellett, mert úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azokat a korrupcióellenes intézkedéseket, amelyekre még a nyár folyamán vállalásokat tett.

Korábban a Frankfurter Allgemeine Zeitung is bizottságközeli forrásokra hivatkozva írt arról, hogy 3000 milliárd befagyasztását javasolhatják, mivel elégedetlenek a magyar kormány által tett 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével. A testület ezért fenntartja a már szeptember 18-án megfogalmazott javaslatát, tehát a jogállamisági eljárás keretében továbbra is kérik a felfüggesztést.

Magyarország múlt szombaton hivatalos levélben tájékoztatja a brüsszeli testületet az elvégzett munkáról. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint Magyarország mindent megtett a megállapodás érdekében.

A Népszava értesülése szerint az EB arra készül, hogy zöld utat ad a magyar helyreállítási tervnek, de a mintegy 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás odaítélését nagyon szigorú feltételekhez köti.

Ahhoz, hogy a közösségi források folyósítása egyáltalán megkezdődhessen a járványügyi gazdaságélénkítő alapból, a kormánynak 27 feltételt kell majd teljesítenie.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük