Az Európai Bizottság a 7,5 milliárd eurós magyar támogatás befagyasztását javasolja

Európai Unió Kormány pénz

A Európai Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit, ezért a testület jövő hét szerdai ülésén azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy fagyasszanak be 7,5 milliárd eurót három kohéziós programból, tudta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív napilap.

A FAZ információi szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök kedden tájékoztatta erről az Európai Parlament frakcióvezetőit. A Bizottság jelenlegi értékelése Varga Judit magyar igazságügyi és európai ügyekért felelős miniszter szombaton elküldött levelén alapul. Ebben Varga felvázolta a kormány lépéseit. Budapest teljesített ugyan néhány kötelezettséget, de nem mindet, és különösen a fontosakat nem – írja a lap.

Ha a Tanács elfogadja a Bizottság javaslatait, az azt jelentené, hogy három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát elvonják Magyarországtól. Ez 7,5 milliárd euró, azaz mintegy 3000 milliárd forint blokkolását jelentené, ennyi pénztől esne el az ország. Ez az összeg a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó kohéziós források mintegy harmadának elvonását jelentené.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük