Törésvonalra épülne Paks2 – állítják az osztrákok

energia politika

Új jelentés vonja kétségbe a paksi bővítés biztonságosságát: ezúttal az osztrák környezetvédelmi ügynökség mutatott rá a telephely földrengésbiztonságának (a jelenleg működő erőművet is érintő) hiányára – írta a nepszava.hu.

A lap idézi Jávor Benedeket, a Párbeszéd EP-képviselőjét, aki közösségi oldalán emlékeztet: az atomerőmű-építésre kiválasztott területen a magyar fél által elvégzett geológiai vizsgálatok szerint a felszínen elmozdulást okozni képes, aktív (úgynevezett kapabilis) törésvonalak jelenléte valószínűsíthető. Az ilyen helyszínt a magyar szabályozás, a nemzetközi ajánlások és az orosz előírások szerint is alkalmatlannak kell tekinteni nukleáris erőmű létesítésére.

Az osztrákok korábban már észrevételezték, hogy a magyar geomorfológiai vizsgálatok alapján bizonyítható egy aktív, felszíni elmozdulást okozni képes törésvonal az erőmű telephelyén, mely mind Paks2 tervezett helyszíne, mind a jelenlegi atomerőmű alatt áthalad. Álláspontjuk szerint a magyar vizsgálati dokumentáció megfelelő értelmezése alapján olyan földtani formációk vannak jelen, amelyek egy 6-os erősségű földrengés által a felszínen okozott 30-40 cm-es elmozdulást jeleznek – fűzte hozzá a lap.

Ausztria szakértői rámutattak: a hatályos magyar szabályok nem teszik lehetővé atomerőmű létesítését olyan helyszínen, amely esetében nem zárható ki minden kétséget kizáróan a fentihez hasonló felszíni elmozdulás lehetősége. A magyar fél a találkozón elsősorban historikus adatokkal igyekezett az ilyen elmozdulások lehetőségét, illetve a törésvonal meglétét cáfolni, ezt azonban Ausztria nem tartja meggyőzőnek.

Különösen problémásnak tartják azt az állítást, hogy 10 kilométeres körzetben nincs olyan aktív törésvonal, amely az elmúlt százezer évben elmozdulást idézett volna elő. Az osztrák szakértők szerint ez az állítás a magyar fél által elvégzett vizsgálatok alapján tényszerűen nem igaz, figyelembe véve a Németkér törlésvonalra vonatkozó információkat.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük