A Fővárosi Törvényszék szerint is kirekesztő volt a Metropol koldustérképe

közélet

Három hónappal azután, hogy a Médiatanács 250 ezer forintos bírságot szabott ki a Metropol koldustérképe miatt a lap kiadójára, a Fővárosi Törvényszék is kirekesztőnek ítélte a hajléktalanokról szóló cikket. A döntés nem jogerős. A Népszava cikke szerint azután lett bírósági ügy a Médiatanács döntéséből, hogy a Médiaworks vitatta, hogy a cikk célja megbélyegzés lett volna.

A per indulása után az Utcajogász kérelmezte a bíróságtól, hogy beavatkozhasson a perbe. Így a kiszolgáltatottak jogait védő egyesület támogathatta a Médiatanácsot a perben.

A Fővárosi Törvényszék a november 17-i ítéletben a Mediaworks keresetét elutasította, és egyúttal kimondta: „Nem vonja kétségbe a bíróság, hogy a hajléktalanok között lehetnek olyanok, akik a cikkekben kifogásolt erőszakos, súlyosan közösségellenes magatartást tanúsítják, de a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett.” A döntés szerint az írásokban nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a hajléktalanok és erőszakos koldusok közötti különbségtételt. „(…) A kifogásolt közlés (…) olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni” – idézte a lap.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük