Ukrán rakéta csapódott be, de más rakétamaradványokat is találtak a lengyel helyszínen

Külföld

Az utóbbi órákban a világ vezető politikusai újabb részleteket árultak el a lengyelországi Przewodówban történt incidensről. Joe Biden amerikai elnök arról tájékoztatta partnereit, hogy a lengyel területre zuhant rakéta egy ukrán légvédelmi rakéta volt – jelentette a Reuters egy NATO-forrásra hivatkozva.

Az ügyben éjjel is zajlottak az események, a legfontosabb fejlemény talán az volt, hogy Lengyelország összehívta a NATO-t a történtek miatt. Mindeközben több vezető politikus is fontos kijelentéseket tett.

Mivel az utóbbi órákban számos új fejlemény történt a rakéta ügyében, az Index röviden összefoglalta az eseményeket:

  • Kedd este a lengyelek közölték, hogy orosz gyártmányú rakéta csapódott be Lengyelországban, és bekérették az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén azt mondta, hogy oroszok által kilőtt rakéta csapódott be. 
  • Már kedden megkezdődtek a szakértői vizsgálatok, az éjjel pedig számos vezető külföldi politikus telefonált egymásnak, a lengyelek pedig összehívták a NATO-t a katonai szövetség alapszerződésének 4. cikkelye alapján. 
  • Joe Biden (magyar idő szerint) szerda hajnalban már azt mondta, hogy a rakéta – röppályája alapján – szinte biztos, hogy nem Oroszországból érkezett.
  • Mindeközben elemzők arra mutattak rá: a helyszíni fotók arra utalnak, hogy egy ukránok által használt légvédelmi rakétáról lehet szó. Ezt az információt (nem hivatalosan) megerősítette három, név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő is. 
  • Majd szerda délelőtt Joe Biden hivatalosan is bejelentette a hírt, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországban. A belga védelmi miniszter szerint azonban más rakétamaradványokat is találtak a helyszínen. A lengyel elnök egy szerencsétlen incidensről beszélt. 
  • Ezután arra is fényt derült, hogy a szerdai találkozót már nem a NATO 4. cikkelyére hivatkozva tartották meg.
  • Időközben pedig az is kiderült, hogy egy ukrán stratégiai célpont is volt a lengyel községtől nem messze, amely ellen csapást hajtottak végre kedden az oroszok. 

Fotó: Reuters

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük