Kemény üzenetet küldött a kormánynak az Orvosi Kamara

egészség

A Magyar Orvosi Kamara szerint az egészségügy átalakításával kapcsolatos törvénytervezet több ponton is szembe megy azzal, amire az egészségügyi rendszernek szüksége lenne, és csak tovább fokozza az eddigi bizonytalanságot.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége úgy döntött, hogy „nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet jelen formájának Parlament elé terjesztését, annak egyes, az ellátásbiztonságot és az orvoskollégák közellátásban maradását veszélyeztető rendelkezései miatt” – idézi a Kamara közleményét a Blikk

A Kamara a magyar orvostársadalom széles körének bevonásával a vélemények összegzése után döntött így. Szerintük elkerülhetetlen az ellátórendszer korszerűsítése, a működésben azonban a túlzott központosítás elveszi a helyi, kreatív megoldások erejét, a hosszú döntési láncok működési zavarokhoz és pazarlásokhoz vezethetnek.

A MOK szerint a háziorvosi rendszer átalakítását a magas korátlagú kollégák szempontjainak figyelembevételével lehet megkezdeni, és „a folyamat nem járhat a szerzett vagyoni jogok sérelmével.” A magasan, a magánszektorban és külföldön is képzett szakemberek számára olyan feltételeket kell nyújtani, mely stabilan is versenyképes, más munkakörökben is elérhető terheléssel; biztosítani kell például az éjszakai és hétvégi pihenést és a home office lehetőségét. A fizetésnek pedig követnie kell a 21,1 százalékos inflációt is. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük