Bedő Kata: Idén is fényt hozott a hétköznapok szürkeségébe Szent Márton napja!

kultúra Újpest

Idén is fényt hozott a hétköznapok szürkeségébe Szent Márton napja. Gyönyörű látvány volt Újpest központjában a sötét utcákon a sok-sok világító mécses” – idézte fel a múlt pénteki hangulatot Bedő Kata alpolgármester.

Szent Márton ünnepe éppen Szent Mihály és Karácsony között van. A népszokás szerint ilyenkor kezdődik a tél, az állatokat be kell hajtani. Márton almásderesen jön, ami annyit jelent, hogy havat hoz. A betakarítás véget ért, a napok egyre rövidülnek, a természet látható része egyre fakóbbnak tűnik, a karácsony fényei pedig még távol vannak. Ilyenkor, Márton napkor mód volt még egy nagy evésre-ivásra, ludat sütöttek, új bort ittak, vigadoztak, és hálát adtak a termésért” – emlékeztetett az alpolgármester.

Hozzátette, fontos, hogy megtaláljuk ennek a hagyománynak is a valódi belső tartalmát, hogy a fény, a szeretet, a jószívűség és az önzetlen adakozás az ünnep fő gesztusa és üzenete. Márton jót tett a koldussal. Nézzük meg, mi jót tehetünk mi magunk is a mindennapjainkban egy kis odafigyeléssel, törődéssel, adakozással – fogalmazott.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük