Magyarországon drágult a legnagyobbat az energia

gazdaság

A magyar háztartásokat éri a legnagyobb ársokk az Európai Unióban – nálunk drágult a legnagyobb mértékben az lakossági energia ára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint: „A rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása következtében a háztartási energia 62,1 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121,0, az elektromos energiáé 28,9 százalékkal nőtt. A palackos gáz ára 45,0, a tűzifáé 43,8 százalékkal növekedett.”

A mai árakat az egy évvel ezelőttivel, vagyis a 2021 őszivel vetették össze. A nemzetközi energiakrízis természetesen Európa többi államát sem kíméli, azonban ilyen drasztikus drágulásra sehol nem volt példa. Az Eurostat adatai szerint az eurozóna tagállamaiban is az energiaárak hajtják az inflációt, ezek ára emelkedett a legnagyobbat egy év alatt. Azonban a közös valutát használó országokban átlagosan „csupán” 40,8 százalék volt az áremelkedés mértéke – augusztusban 38,6 százalékot mértek. Az élelmiszerek ára pedig messze nem lőtt ki annyira, mint idehaza: mindössze 11,8 százalékos drágulást mértek ebben a körben, szemben a magyar 35,2 százalékkal.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük