Trippon Norbert: Több mint tízszeres távhőár zúdulhat városunkra, közel másfél milliárdos pluszkiadással nézünk szembe

önkormányzat Újpest

A péntek éjjel statáriálisan megjelent miniszteri rendelet és a friss tarifatáblázat alapján brutálisan emelkedik a városunk által fizetendő távhődíj! – írja Facebook oldalán Trippon Norbert.

Korábban még úgy számoltunk, hogy a tavaly megkötött szerződéseinknek köszönhetően bár a korábbinál magasabb, mégis a piaci árnál olcsóbban jutunk áramhoz és gázhoz, valamint a távhőt is csak egyes létesítményeinknél emelték meg 217%-al. Így a 2021-es 570 millió forintról idén 1 milliárd forint fölé, 2023-ban közel 1,3 milliárd forintra emelkedett volna az áram, gáz és távhő költségünk. Most a távhő ára várhatóan akár további másfél milliárd forinttal emelkedik. 2021-ben 168 millió forintot költöttünk rá. Mintegy 40 intézményünket (pl. óvodák, bölcsődék, szociális és kulturális létesítmények), és más helyiségeinket fűtjük távhővel. – részletezi az alpolgármester.

A múlt heti képviselő-testületi ülésen is elmondtam, hogy van miért aggódnunk, baj lehet. Hangsúlyoztam többször is. Úgy tűnik, lesz is. Amellett, hogy a leghatározottabban tiltakozunk, kollégáinkkal folyamatosan számolunk, egyeztetünk, végiggondoljuk, mit tehetünk, hiszen ez az intézkedés nagyon nehéz gazdasági helyzetbe hozza Újpestet is. Intézményeinknél és cégeinknél korábban már hoztunk döntéseket az ésszerű takarékossági intézkedésekről a fűtési szezonra nézve. Ugyanakkor a távhő árának milliárdos emelése olyan nagyságrend, mely ilyen módon önmagában nem kigazdálkodható. Ezért költségvetésünket is újra kell gondolnunk és számolnunk. – fogalmaz Trippon.

Nincs mese. Ideért a baj. Ez mától már nem nehézség, ez már energiaháború. Téli háború. Melyet hiszem, hogy mi újpestiek meg tudunk, és meg is fogunk nyerni! – zárja sorait az alpolgármester.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük