Büntetőfékezett a 30-as busz előtt a Megyeri úton, felfüggesztett börtön lett belőle

Közlekedés

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság a héten meghozott elsőfokú ítéletével 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett –börtönbüntetésre ítélt egy férfit, akit az ügyészség többek között közúti veszélyeztetés bűntettével vádolt. Emellett a bíróság 4 évre eltiltotta a vádlottat a járművezetéstől is – derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

Az ítélet szerint a vádlott 2018. augusztus 6-án délután egy közlekedési konfliktust úgy rendezett a Megyeri úton közlekedő 30-as menetrendszerinti autóbusz vezetőjével, hogy személygépkocsijával a busz előtt indokolatlanul fékezett. A két gépjármű összeütközött, amely miatt az autóbusz utasai közül többen megsérültek – írja a Budapesti autósok közössége.

Az elsőfokú bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként közúti veszélyeztetés és rongálás bűntettében, valamint rongálás vétségében mondta ki bűnösnek a férfit. A kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, illetve a közúti járművezetéstől eltiltás mellett a bíróság több mint 300 ezer forint – a Budapesti Közlekedési Zrt. részére történő – kártérítés megfizetésére is kötelezte a férfit.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott büntetlen előéletét, a jelentős időmúlást, továbbá azt, hogy a vádlott a tettét egy cselekménnyel valósította meg, illetve egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság a cselekmény kiemelt tárgyi súlyát, továbbá azt is, hogy a terhelt több ember életét és testi épségét tette ki közvetlen veszélynek.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség képviselője, valamint a vádlott és védője is 3 nap gondolkodási időt tartott fent a jogorvoslati nyilatkozatra.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük