Levegő Munkacsoport: heti egy autómentes nap három ország éves olajfogyasztását tudná megspórolni Európának

környezet

Európa nagyvárosaiban az emberek több mint fele támogatja, hogy hetente rendezzenek autómentes napokat. A jelenlegi energia- és klímaválságfényében különösen indokolt az intézkedés bevezetése Európa fosszilis tüzelőanyag-fogyasztásának csökkentése érdekében – írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

A Tiszta Városok Kampány által megbízott Ricardo Energy & Environment közvélemény-kutatást végzett Londonban, Barcelonában, Varsóban, Brüsszelben és Párizsban, melyből kiderült, hogy az emberek 62 százaléka támogatja a heti egy autómentes nap ötletét az egész városukra kiterjedően. A kutatók modellezték az intézkedés hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezáltal 3-5 százalékkal csökkenthető a városi közlekedés üzemanyag-fogyasztása.

Az 1970-es években kezdtek autómentes vasárnapokat tartani számos európai városban, amikor az OPEC olajembargója miatt az árak – a mostani helyzethez hasonlóan – az egekbe szöktek. Most, hogy Európa az orosz olajra vonatkozó embargót vezet be, ismét kihívást jelent a kontinens függőségének csökkentése fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az autómentes napok bevezetése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan csökkentsük az olaj iránti kereslet mértékét. Ezt az intézkedést a Nemzetközi Energiaügynökség is ajánlja 10 pontos javaslatcsomagjában.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük