Parragh László szerint sok elesett ember lesz a télen

gazdaság közélet

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint választania kell az országnak, hogy a növekedés segíti, vagy az inflációt próbálja meg letörni.

Interjút adott a Portfoliónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Szerinte a mostani energiaválság a rendszerváltás sokkjához hasonló, és nem összehasonlítható a koroanvírus-járvány okozta válsággal. Parragh hangsúlyozta, az Európát érintő recesszió alól Magyarország sem tudja kivonni magát.

„A világgazdaság három ezrelékét állítja elő Magyarország, ezért nem csinálhatunk unortodox monetáris politikát”

– emelte ki Parragh arra a kérdésre, hogy miként lehetne kezelni, ha a fizetési mérleg hiánya elérné a GDP 10 százalékát. Szerinte az iparkamara már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy gazdasági szerkezetváltásra van szükség. Mint fogalmazott, nagy segítség lenne, ha az ország megtakarításainak nagy része euróban lenne – de nincs.

Parragh az interjúban arról is beszélt, hogy el kell dönteni, hogy a növekedés támogatását vagy az infláció letörését választjuk-e. Ha előbbit választjuk, még jobban elszáll az infláció, ha utóbbit, akkor bedől a növekedés.

A közelgő téllel kapcsolatban úgy fogalmazott, szerinte a családoknak most a nyílászárók cseréjébe és a fűtés koreszerűsítésébe kellene beruházniuk. Szerinte rengeteg elesett emberen kell majd segíteni a tél folyamán, erre pedig az államnak fel kell készülnie.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.