II. Erzsébet 1993-ban Iványi Gábor menhelyét is meglátogatta a Dankó utcában

közélet

II. Erzsébet királynő 1993-as magyarországi látogatásán nem csak Göncz Árpáddal találkozott, hanem felkereste Budapesten az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai hajléktalan-menhelyét is, amelynek fenntartója az Evangéliumi Testvérközösség, vezetője pedig Iványi Gábor metodista lelkész – derül ki Kőszeg Ferenc Facebook-bejegyzéséből.

Kőszeg azt írja, „a brit nagykövetnek nem kellett hosszan magyarázni, milyen jelentősége van annak, ha a királynő egy olyan szociális intézményt látogat meg, amelynek brit hagyományai az Egyesült Királyságban mindenki számára ismertek”.

Azonban Kőszeg visszaemlékezése szerint a magyar rendőrök „megrémültek”, hogy a brit királynő „a rossz hírűnek mondott VIII. kerületbe látogat el, méghozzá a Dankó utcai hajléktalan szállásra”. Emiatt Iványi Gábortól „követelték, hogy állítsa össze a szálló területén tartózkodó hajléktalanok névsorát”, amit Iványi megtagadott, és a nagykövetség is tiltakozott, mondván, hogy furcsa lenne, ha a királynő egy olyan hajléktalan szállót látogatna meg, ahol nincsenek hajléktalanok.

Fotó: Mónos Gábor/MTI Zrt. Fotószerkesztőség

A rendőrök végül engedtek, és „II. Erzsébetet Iványi Gábor vezette végig a menhely helyiségein, a királynőt pedig mind a menhelyen tartózkodó hajléktalanok, mind pedig a menhely előtt összegyűlt kíváncsiak megéljenezték”.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük