Döntött a magyar kormány, korrupcióellenes hatóságot hoznak létre

közélet

A kormány döntött arról, hogy – európai javaslatra – létrehoznak egy korrupcióellenes szervet Magyarországon. Az intézkedés vélhetően azt a célt szolgálja, hogy Magyarország hozzájuthasson a helyreállítási alap több ezer milliárd forintos forrásaihoz. – írja az Index.hu

Júliusban derült ki, hogy a magyar kormány egy független korrupcióellenes hatóság létrehozását, valamint a korábban működő Korrupcióellenes Munkacsoport felélesztését is vállalja azért, hogy hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. – olvasható a cikkben.

A Magyar Közlöny hétfői számában meg is jelent az erről szóló határozat, amelyben azt írták, hogy az új testület feladata „az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása” lesz.

A rendelet szövege szerint a független hatóság beavatkozhat majd „azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat- és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására”. A szerv hatásköre elsősorban az uniós közbeszerzési eljárásokra fog kiterjedni. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük