Kós Hubert elhagyja az Újpestet, Michael Phelps volt edzőjével folytatja

sport

A friss Európa-bajnok 19 évesen elhagyja az Újpestet, hogy januártól az Egyesült Államokban, Arizonában egy brutálisan erős csapat tagjaként lépjen új szintekre. Olyan világsztárokkal készülhet együtt, akik közül többen a legnagyobb ellenfelei 200 és 400 méter vegyesen. A nagy bejelentés alkalmával elárulta, mikor és miért döntött így, és mit szólt ehhez eddigi edzője, Magyarovits Zoltán. – írja az Eurosport.

Kós a Magyar Úszó Szövetség székházában tartott sajtóbeszélgetésen jelentette be a döntését: az Arizona State University csapatában, Bob Bowman irányítása alatt készül tovább.

Bob Bowman volt minden idők legnagyobb úszójának, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelpsnek az edzője, továbbá jelenleg annak a Léon Marchand-nak az edzéseiért felel, aki a június végi, budapesti világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen is aranyérmes lett, és űridőket úszva hirtelen a világ egyik legjobbja lett.

Hasonló fejlődést remélhet Hubi is, aki egyrészt egy évvel fiatalabb Marchand-nál, másrészt nem csak a franciától tanulhat: nemrég a 400 vegyes tokiói olimpiai bajnoka, Chase Kalisz is bejelentette, hogy Arizonában folytatja, hasonlóan a japán fővárosban mögötte ezüstérmet szerző Jay Litherlandhez. Női fronton a 100 gyorson Rióban olimpiai bajnok Simone Manuel az új bombaigazolás, az eddig sem gyenge csapat tehát még erősebb lesz.

Érdekesség, hogy korábban Olasz Anna és Bohus Richárd is edzett Arizonában, így mindketten jól ismerik Bowmant, aki épp Bohus közreműködésével érte el a budapesti világbajnokságon az általa régóta kinézett Kóst. A kapcsolatfelvételről az eddigi edző, Magyarovits Zoltán is egyből tudott, a római Európa-bajnokság alatt (ahol megnyerte a 200 vegyest) pedig már tudták, mit hoz a jövő.

„Egyből, miután leültünk beszélni Bobbal, kávézni mentünk Zoli bával, és elmondtam, hogy így döntöttem. Nagyon megértő és támogató volt, azt válaszolta, úgy gondolja, szerinte is ez a legjobb döntés, pláne úgy, hogy a világbajnokság alatt, Marchand időeredményeit látva azt mondta magában, az lenne a legjobb, ha vele tudnék tovább készülni. Ha jól mennek majd kint az edzések, akkor a versenyeken is jobb lehetek, és közelebb tudok kerülni hozzá.” – mondta Kós.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük