Telex: Eltörlik a kötelező emelt szintű érettségit és a minimumponthatárt a felvételi eljárásban

oktatás

Szeptember 30-ig kell döntenie az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, a kormány szeptember első felében fogadja el a szükséges módosításokat. Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt – derül ki a Telex birtokába jutott dokumentum alapján. Ezt Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár írta az egyetemek rektorainak.

A levél szerint a korábban már bejelentett felsőoktatási felételi rendszer változtatása 2024 szeptemberétől lesz hatályos. A részletszabályokat az egyetemeknek szeptember 30-ig kell kidolgozniuk. Az államtitkári levele szerint a változásokat a 2023-as felvételin is figyelembe vehetik majd, de kötelező csak 2024-től lesz.

A legfontosabb változások:

• Az intézmények dönthetnek, hogy kell-e emelt szintű érettségit tenniük a hozzájuk jelentkező diákoknak.

• Középszintű érettségivel is be lehet majd kerülni egyes szakokra, megszűnik a felvételi követelményként előírt egy emelt szintű érettségi kötelezettsége.

• Az egyetemek dönthetnek majd a hatáskörükbe tartozó 100 pontról, és beleszólásuk lesz a tanulmányi pontok meghatározásába is.

• Az ötödik érettségi tantárggyal kapcsolatban is az egyetemek dönthetik el, hogy melyik eredményt számítják be.

• Az érettségi eredmények számításánál az ötödik tantárgyról a jövőben az egyetem dönthet azok közül a tárgyak közül, amiket a felsőoktatásért felelős miniszter előír.

• Eltörlik a minimumponthatárt, és az egyetemek maguk is meghatározhatnak szakonként minimumpontszámot.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük