Fideszes polgármester kongatja a vészharangot, tízszeres energiaárra panaszkodik

közélet

Az elszálló energiaárak miatt kongatta meg a vészharangot Székesfehérvár fideszes polgármestere a közösségi oldalán.

Cser-Palkovics András szerint ha van valami, amit „Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az éppen a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása”.

„Van, ahol azt halljuk, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát. Félek, hogy ezek az európai példák csak a válság kezdetét jelzik, az első dominók, amikből azonban általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet. Hazánkban is!

„Biztos vagyok abban, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (például óvoda, bölcsőde, nyugdíjas otthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését” – fogalmazott posztjában a fideszes városvezető.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok „már ajánlatot sem kapnak az energiaszektortól a villamosenergia, valamint a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon.

Jól értik: egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte TÍZSZERES ÁRON!! Ez pedig egész egyszerűen egyre több területen kifizethetetlen.”

A polgármester úgy véli, a legfontosabb kérdések egyike ma az, hogy mivel, mennyiért és miből fűtik majd az óvodát, a kórházat, a nyugdíjas otthont. „Igen, fontosak az elméleti viták is, és bízzunk benne, hogy jól kezeljük majd ezt a válságot, de ez leálló, csődbe menő településekkel és megszűnő helyi szolgáltatásokkal nem fog sikerülni” – figyelmeztetett.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük