Drágulnak a személyi hitelek, eltűnnek a 10 százalék alatti kamatok

gazdaság

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

A Magyar Nemzeti Bank július végén emelte 10 százalék fölé, 10,75-re az alapkamatát. A bankok nem kapkodták el a választ, augusztus elsején nem volt tömeges hiteldrágítás, de aztán jöttek sorban a kamatnövelések egymás után. A hónap első felében végül valamennyi nagybank hozzányúlt a hiteleihez. Ezúttal főleg a személyi kölcsönök voltak soron. Itt szinte minden nagy pénzintézet emelt, nem is kis mértékben.

Ennek hatására újra általánossá vált, hogy ezeket a hiteleket a jegybanki alapkamat fölötti áron lehet csak megkapni. Mostanra csupán nagyon ritka kivétel maradt a 10,75 százalék alatti teljes hiteldíj mutató (THM). Jellemzően 13-14 százalék felett kezdődnek a nagyobb bankok személyi hitel ajánlatai.
A régebben szokásosnak mondható elsejei kamatemelésekhez már nem ragaszkodnak a bankok, pedig ez augusztusban még hétfőre is esett. A személyi kölcsönök mellett a lakáshiteleknél is volt több hóközi drágítás. Ennek nyomán elbúcsúzhatnak az igénylők a 8 százalék alatti THM-ektől, még magasabb jövedelemmel is itt kezdődnek az ajánlatok – írja elemzésében a Bank360.hu, amelyben részletesen olvashatóak az egyes bankok ajánlatai.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük