Szeptembertől folytatják a sztrájkot a pedagógusok

közélet

Szerdán újabb egyeztető tárgyalást tartott a kormány két pedagógus érdekvédő szervezettel, ahol az utóbbiak arra számítottak, hogy a kormány érdemi ajánlatot tesz az idei béremelésre, ám semmi ilyesmi nem történt, Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár továbbra is csak ígérgetni tudott – írja a Blikk. Az államtitkár arról beszélt még, hogy az Európai Bizottsághoz benyújtott javaslat alapján 2029-re felzárkóztatják a pedagógusfizetéseket a diplomás átlagbér 80 százalékához.

„Ígéretekkel tele van a padlás” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Az ügyvivő szerint a tanévkezdésig kell megoldania a kormánynak a köznevelési krízishelyzetet. Elmondása szerint nem kaptak választ arra, hogy a kormány ezt hogyan tervezi megtenni, helyette csak arról volt szó, hogy az EU majd augusztus végéig válaszol a kormány beadványára. Az ügyvivő szerint a pedagógusok nem várnak tovább, „itt nem lesz normális tanévkezdés” – jelentette ki.

A sztrájkbizottság arra kéri a pedagógusokat, hogy ne várjanak a sztrájkelőkészítéssel annak ellenére sem, hogy augusztus 30-án még lesz egy egyeztetésük a kormánnyal.

Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint a közoktatásban vészhelyzet van és szarkasztikusan arra kérte fel a kormányt, hogy az alakítsa meg az oktatási vészhelyzeti operatív törzset és „vezényeljen minden pedagógus végzettségű parlamenti képviselőt, kormánytisztviselőt, szakigazgatási dolgozót az iskolákba, hogy felvegyék a munkát, biztosítsák a szakos ellátottságot.” Totyik szerint ezért a válsághelyzetért a felelősség a kormányt terheli, aki elherdálja a gyermekek jövőjét.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.