Bokros Lajos: Az államcsőd réme fenyeget

gazdaság

Bokros Lajos volt az ATV Egyenes Beszéd vendége szerda este, az egykori pénzügyminiszter értékelte a magyar gazdasági helyzetet. – írja a 24.hu.

A róla elnevezett 1995-ös csomagról azt mondta, hogy az „egy becsületes dolog” volt, mert megmondták az embereknek, hogy mire készülhetnek, és akkor „az a kiigazítás helyre hozta az országot, most pedig az a kormány, amely maga nyomta be az országot a válságba, igyekszik néhány látszatintézkedéssel ezt a válságot kezelni.” Bokros hozzátette: 1995-ben Magyarország nem volt az EU-tagja, „reményünk nem volt arra, hogy ilyen mértékű támogatást kapjunk.” – írja a portál.

A mostani válság – az infláció és az államadósság elszabadulása – Bokros szerint az Orbán-kormány helytelen, észszerűtlen és szakszerűtlen gazdaságpolitikájának a következménye.

Kérdésre elmondta:

Most is fenyeget az államcsőd réme, ha nem kapjuk meg az uniós forrásokat.

Bokros szerint néhány dolgot a jövőben meg kell változtatni: a rezsicsökkentést vissza kéne vonni, ami Bokros szerint káros intézkedés, és csak a rászorulóknak kell támogatást adni. Vissza kell vonni a benzinársapkát is (az ilyen korlátozás ugyanis feketepiac és a hiányhoz vezet), és nem tartja jónak a katát sem, mivel az minimális nyugdíjat eredményez csak.

Mindig a kormány felelős a gazdaságpolitikáért,

hangsúlyozta. Így aztán Bokros szerint az Orbán-kormány felelős az inflációért, az államdósság növekedéséért, és azért is, hogy ennyi szegény ember van.

MTI FOTÓ: KOVÁCS TAMÁS

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.