Súlyosan érintik a nyugdíjasokat a drágulások

gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal jelentette, hogy mióta külön mérik a nyugdíjasok fogyasztói kosarát sosem tapasztaltak ilyen mértékű drágulást.

A fogyasztói ár-index 113,8 százalék volt a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 2002 januárja óta a legmagasabb – írta a Világgazdaság a KSH friss adataira hivatkozva.

Az adatok azt mutatják, hogy a nyugdíjasok vásárlási szokásai és a választott termékeik miatt változás mutatkozik a fogyasztási szerkezetben köztük és az általános vásárlók között. A nyugdíjasok alapvetően szűkebb termékkört keresnek.

Míg egyes cikkek, így a gyerekgondozással kapcsolatosak, iskolai és óvodai eszközök nem tartoznak a nyugdíjasok által keresett termékekhez, ahogy az ezekhez köthető szolgáltatások sem. Ezzel szemben a gyógyszereknél az átlagfogyasztó indexe 2,7 százalék, a nyugdíjasoknál ez 5,8 emellett pedig a háztartási energia, valamint az élelmiszerek is nagyobb részt foglalnak el fogyasztási kosarukban, míg a ruházkodás és a tartós fogyasztási cikkek kevesebbet.

Nyugdijugru.hu szerint magasabb nyugdíjkorrekcióra van szükség, ha a január-augusztus közötti nyugdíjas infláció meghaladja a fogyasztói árnövekedést, feltéve ha a januári 5 százalékos nyugdíjemelés, majd az évközi 3,9 százalékost összevont mértékét bármelyik túllépi.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük