Leállt a Magyarországra irányuló olcsó orosz olajszállítás

gazdaság

Az orosz Transznyeft állítólag azért állította le a szállítást, mert az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek.

Már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken – állítja a Bloomberg. A hírt állítólag öt nappal a leállás után jelentette be a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője kedden.

Ellátási problémák lehetnek, ha nem tudjuk elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen be Magyarországra – mondta korábban a Mol elnök-vezérigazgatója, miután Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt.

Hernádi egy hónappal ezelőtt a Heti Napló vendégeként azt mondta: Az országban jelenleg (vagyis július elején) relatív üzemanyaghiány van, ami azt jelenti, hogy az országnak most spájzolnia kellene, mert augusztusban Százhalombatta kapacitásának 65 százaléka leáll, de a tartalékolás a fenti okok miatt nem megy a megfelelő ütemben, így csak a szükséges mennyiség 1/3-a áll rendelkezésre, ami miatt mindenképpen kérniük kell az állami stratégiai készlet egy részének felszabadítását, de ezt vissza kellene tölteni a leállás után.

Na most van gond

A Bloomberg információi szerint – írja a 444.hu – a vezetéken keresztül sem Magyarországra, sem Szlovákiába, sem pedig Csehországba nem érkezik olaj. Ez a három ország ugyanis elviekben továbbra is – az uniós olajembargó decemberi élesítése ellenére is – vehetne a vezetékből orosz olajat, mert a kormányaik szerint tengeri kikötő nélkül máshonnan nem tudnának szerezni.

Az orosz Transznyeft állítólag azért állította le a szállítást, mert az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. A Transznyeft azt ígérte: keresik a megoldást, hogyan tudná kifizetni az ukránokat.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük