Szakértő: Hamarosan összedőlhet a hazai óvodarendszer

közösség

Idén minden eddiginél kevesebb jelentkezőt vettek fel óvodapedagógusnak, ami a Magyar Óvodapedagógiai Egyesületének elnöke szerint tragikus, de érthető.

Fábián Katalin szerint amiatt, hogy egy kezdő óvodapedagógus bére bruttó 210 ezer forint körül van, és a helyettesítést nem fizetik ki, természetes, hogy egy fiatal, aki egzisztenciát, családot szeretne, nem választja ezt a szakmát.

A fiatalok számára nem vonzó pályára kevesebben is felvételiztek, ráadásul két éve Fábián megítélése alapján feleslegesen szigorították a bekerülési feltételeket.

A szakértő attól tart, a rendszer hamarosan összedőlhet, mert minden évben sok óvodapedagógus megy nyugdíjba, és pályaelhagyóból is sok van.

Az elnök tud olyan háromcsoportos óvodáról, ahol a szükséges hat óvónő helyett egy van, öt „kollégája” közmunkás. 

„Ha a gyerekeink körül szakképzetlen, kellő információval nem rendelkező emberek dolgoznak méltatlan körülmények között, az olyan káros, hogy az egész rendszer létjogosultságát kérdőjelezi meg” – fogalmazott Fábián.

Mint magyarázta, mivel egy szakképzetlen kolléga nem vehet részt a gyermekek nevelésében, így sok helyen kizárólag gyerekfelügyelet működik. Legnehezebb helyzetekben a baranyai, borsodi, szabolcsi hátrányos helyzetű kistelepülések vannak – teszi hozzá.

A szakember közmunkások alakalmazását kifejezetten gyerekellenes intézkedésnek nevezi. Bár elismeri, hogy ez „gyorsabb és könnyebb megoldás, mint béreket emelni, vagy a képzés szerkezetén finomítani, jobb körülményeket biztosítani.” 

Fábián azt is aláhúzta, hogy szerinte a szülők jelentős része nincs tisztában a helyzettel, másrészt az jobban foglalkoztatja, hogy miből fog megélni, miből fizeti a rezsit, mint az, hogy szakmailag az óvoda leamortizálódik – fogalmazott az rtl.hu-nak.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.