Drágulhatnak a kollégiumok a rezsiemelés miatt

oktatás

A Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke, Hegedűs Imre szerint minden évben emelkednek kicsit a díjak, idén ez a villany- és gázárak miatt elkerülhetetlen.

Szinte minden évben 130-140 százalékos a túljelentkezés a felsőoktatási kollégiumokba, és idén sem vár mást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Sajtófőnökük, Budai Marcell szerint valamivel 55 ezer fölött lehet a férőhelyek száma, miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2021/2022-es tanévben mintegy 294 ezer hallgató járt egyetemre – írta meg a Népszava.

A HÖOK ugyanakkor kiemeli, hogy legutóbbi felmérésük alapján a kollégiumok mintegy 35 százaléka egyáltalán nem értintett túljelentkezéssel, mert olyanok a körülmények, hogy a hallgatók nem szeretnének ott lakni.

Kérdés azonban, hogy ez a rezsicsökkentés korlátozása után is így marad-e. Az Otthon Centrum ugyanis megállapította, hogy egy egyszobás garzonlakás átlag bérleti díja Budapesten havi 125 ezer forint, vidéken 75 ezer forint. 

Egy kétszobás lakásért a külső pesti kerületekben a legjobb esetben 143 ezer forintot kell fizetni, egy háromszobásért Budán átlagosan 287 ezer, a külső kerületekben 206 ezer forintot is elkérhetnek. Egy ugyanekkora lakásért egy megyei jogú városban 168 ezer forint az átlag. 

Ehhez jönnek még hozzá az emelkedett rezsiköltségek – fűzte hozzá a lap.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.