Az elektromos rolleresek egynegyede ittasan szenved balesetet

Közlekedés

Az elektromos rollert használók több mint negyede ittasan, több mint fele pedig éjszaka sérül meg – derül ki a baleseti intézet adataiból, amelyeket a Népszava ismertetett. A Manninger Jenő Baleseti Központ (országos baleseti intézet) szakmai munkacsoportja tavaly márciustól októberig gyűjtötte, hogy hány páciens érkezett a sürgősségi ügyeletükre kerékpár-, roller, illetve elektromos roller baleset után. A Népszavának Bodzay Tamás orvosigazgató idézte az adatokat, így kiderült, vizsgálatuk bő hat hónapja alatt

mintegy 1553-an szenvedtek kétkerekű járműves balesetet. A legtöbb sérült (1115) kerékpározott, 296-an e-rollereztek és 142-en mechanikus rollert hajtottak. Azaz minden ötödik sérült e-rolleres volt.

Ugyanakkor míg a kerékpáros sérülteknek csak a négy százaléka, a rolleresek 6 százaléka, addig az elektromos rolleresek 27 százaléka, azaz több mint negyede volt ittas. Az is érdekes – tette hozzá a szakember –, hogy az e-rolleresek több mint fele az éjszakai órákban szenvedett balesetet, vagyis valószínűleg bulieszközként is használják az emberek ezt a kétkerekűt.

Ez a jármű akár 25-30 kilométeres sebességgel is haladhat, miközben a vezetőjének gyakorlatilag semmiféle fizikai védelme nincs. Ráadásul a KRESZ, illetve a vonatkozó jogszabályok jelenleg nem is ismerik az elektromos roller fogalmát. A Népszava megkereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot azt tudakolva, vajon terveznek-e változtatást az ügyben, ám onnan azt írták, hogy „a közúti közlekedésben irányadó Bécsi Egyezmény sem ad egyértelmű iránymutatást”. Ezért amíg elkészül a szabályozás, addig

„a kérdéses eszközökre típusuktól függően a kerékpárok vagy a segédmotoros kerékpárok közlekedési szabályai alkalmazhatók”.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.