Népszava: Nem lehet megakadályozni, mindenképpen megépül a 250 milliárd forintos NER-beruházás Zuglóban

közélet

A Bosnyák tér mögötti projekt területét eddig ugyan nem nyilvánították rozsdavédelmi területté, azonban minden más engedélyt gond nélkül megkapott a beruházó.

Július első napjaiban elindította a Zugló Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. a Zugló Városközpont II.-III. ütemének környezetvédelmi engedélyezési eljárását és még a választások előtt megkérték a kormányzatot a terület rozsdaövezetté nyilvánítására – értesült a Népszava. A lap azt írja, hogy a projektcég a NER-közeli vállalkozóhoz, Balázs Attilához tartozik, aki jó kapcsolatban van Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal.

A Bosnyák tér mögötti gigaprojektet pedig a gazdasági válság és a növekvő árak sem tudják feltartóztatni: mivel az építkezés korábban megkapta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt, a Pest Megyei Kormányhivatalnak most 45 napja van arra, hogy megadja a környezetvédelmi engedélyt az újabb ütemekre is. Ez azonban várhatóan nem fog sokáig tartani, hiszen az I. ütemnél még a környezeti hatásvizsgálat lefolytatását sem tartották szükségesnek, mondván: a faltól-falig beépítésnek nincs jelentős környezeti hatása.

Azonban a cég egyelőre nem kapta meg a rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítást, hiába kérték ezt még az április 3-i országgyűlési választások előtt. A rozsdaövezeti akcióterület azt jelentené, hogy az itt felépülő új lakásokra érvényes kedvezményes öt százalékos áfa is visszaigényelhető lenne, ami komoly versenyelőnyt jelentene a többi új lakáshoz képest.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük