A társasházak közös költségét is érintheti a rezsicsökkentés módosítása

gazdaság

Akár 40 százalékkal is megemelkedhet a közös költség a rezsicsökkentés módosítása miatt – mondta a Társasházkezelők Országos Szövetségének elnöke. Kapolnyi Görgy szerint a tartozások száma is drasztikusan megugrik majd.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos a Kormányinfón jelentette be hogy, a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és a rezsicsökkentésen is változtat. Az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki havonta e felett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, már a piaci árakat lesz kénytelen kifizetni már augusztustól.

Balogh József energetikai szakértő szerint már tavaly nyáron látható volt, hogy a rezsicsökkentés a korábbi formájában nem fenntartható, de a választás előtt már nem mertek hozzányúlni. Azonban úgy véli az energiaárak drágulásának semmi köze nincs a háborúhoz, sokkal inkább ahhoz köthető, hogy az európai energiapiac rájött, a zöldesítés sokkal több pénzbe kerül, mint amennyire eredetileg számítottak.

A beszámoló szerint mivel a társasházak fűtése és a lifthasználat is sok energiát használ, így drágulás esetén a közös költségeknél akár 40 százalékos is lehet az áremelkedés. 

A közös költség-tartozások várhatóan fölmennek 10 százalék fölé. Pillanatnyilag olyan 2-4 százalékon vannak, de, hogyha nagyon megnőnek a közös költségben az energiaárak, a tulajdonosok mindig utolsónak a közös költséget fizetik ki, mert itt nem tudunk kikapcsolni semmit

– fogalmazott Kapolnyi György az ATV Híradójának.

Az elnök úgy véli, ha a lakók nem fizetik a közös költséget, akkor nem lesz pénz felújítani a házakat, így egy általános állagromlásra is lehet számítani.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük