ENSZ: Novemberben eléri a 8 milliárdot a Föld népessége

demográfia

Az ENSZ gazdasági és társadalmi ügyek főosztálya november 15-ére várja a fordulópontot.

A világszervezet azt is megjósolta, hogy 2023-ra Kínát megelőzve India lesz a Föld legnépesebb országa.

„A Föld nyolcmilliárdodik lakosa születésének előrejelzése felhívja a figyelmünket arra, hogy vigyázzunk a bolygónkra, és elgondolkodtat, hogy milyen ügyekben nem teljesítjük még mindig az egymás iránti kötelezettségeinket” – írta egy közleményében António Guterres, az ENSZ főtitkára konkrétumok említése nélkül.

Szerinte ez egyúttal lehetőség arra, hogy „sokszínűségünket ünnepeljük, elismerjük közös emberségünket, és megcsodáljuk az egészségügy fejlődését, amely meghosszabbította az élettartamot, és jelentősen csökkentette az anyai és csecsemőhalálozást.”

Az előrejelzést készítő ENSZ-főosztály szerint a Föld népessége 1950 óta a leglassabb ütemben nő jelenleg. A világ lakossága 2030-ra elérheti a 8,5 milliárdot, 2050-re a 9,7 milliárdot, a 2080-as években 10,4 milliárd körüli csúcsra juthat, ezután 2100-ig megmaradhat ezen a szinten.

Míg számos fejlett országban a termékenység csökkenése figyelhető meg, a népességnövekedés több mint fele nyolc országban: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Tanzániában koncentrálódik az ENSZ-előrejelzés szerint – jelentette az MTI.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük