Most árulta el a szerb posta, hogy ki gyűjtötte be helyettük a vajdasági levélszavazatokat

közélet

A Vajdasági Magyar Szövetség székházában adták át a levélcsomagokat, amelyek onnan indultak útnak a választásra jogosultakhoz. – írja a HVG.hu.

Levelenként 2, összesen körülbelül 160 ezer dinárt (kb. 1360 eurót) fizetett a szerb posta a Fideszhez sok szálon kötődő Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) irodának azért, hogy helyettük kézbesítse és gyűjtse be az április 3-i magyarországi országgyűlési választás és a „gyermekvédelmi népszavazás” szavazólapjait – tudta meg a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A lapnak a szerb posta küldte meg az erről szóló szerződést, amelynek egyik mellékletéből az is kiderül, hogy ott adták át a levélcsomagokat a CMH-irodának, ahol a Fidesz helyi partnerének, a Vajdasági Magyar Szövetségnek, illetve a Magyar Nemzeti Tanácsnak a székháza található.

A cikkben megállapították: a szerb posta és a CMH-iroda szerződése a bizonyíték arra, hogy a Vajdaságban a szavazási levélcsomagok széthordását a Vajdasági Magyar Szövetség ellenőrizte. A borítékok ugyanis először a pártszékházba kerültek, onnan indultak tovább a CMH- és a VMSZ-aktivista szerepét betöltőkhöz.

A lap március 21-én fordult közérdekű adatigényléssel a szerb postához, azután, hogy kiderült: több vajdasági településen a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítették a küldeményeket. Azt akarták kideríteni, hogy kinek a kezdeményezésére, hogyan és kinek a kezébe kerültek a választási levélcsomagok, a Nemzeti Választási Iroda ugyanis eredetileg a magyaron keresztül a szerb postának juttatta el azokat. A szerb szolgáltató azután adta csak ki az adatokat június 28-án, hogy a Szabad Magyar Szó panaszt tett a közérdekű adatok biztosánál, majd emlékeztetőt is küldött arról, hogy lejárt a válaszadásra előírt 60 napos határidő.

(A fénykép csak illusztráció)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük