Déri Tibor: Legyen Magyarországon minden óvodában és iskolában antiallergiás injekció!

egészség oktatás Újpest

Költségvetési módosító javaslatot nyújtott be a Momentum annak érdekében, hogy minden közoktatási intézményben legyen elérhető antiallergiás injekció – jelentette be Déri Tibor, Újpest polgármestere és Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője.

„2022 elején mellbevágó történet rázta meg Újpestet és az egész országot. Egy kisgyermek hunyt el amiatt, mert egy iskolai szülinapozás után allergiás rohamot kapott, amit a helyszínen nem tudtak időben kezelni” – idézte fel a fél évvel ezelőtti esetet a sajtótájékoztatón Déri Tibor.

Újpest polgármestere beszámolt arról, hogy a tragédia után a kerület vásárolt az EPIPEN életmentő injekciókból minden oktatási és nevelési intézmény számára, hogy ha bárkinél anaflaxiás sokk lép fel, közel legyen a segítség. 

„A baj pedig ismét majdnem bekövetkezett, de a gyors segítségnek köszönhetően ezúttal nem történt tragédia: egy szintén újpesti óvodában 5 éves gyermek életét mentette meg az önkormányzat által beszerzett készítmény, amelyet az óvónő adott be neki a tünetek jelentkezésekor” – tette hozzá Déri Tibor.

Ezért kérte a Momentum országgyűlési képviselőit, javasolják a költségvetés tárgyalásánál, hogy a kormány biztosítson országszerte minden oktatási-nevelési intézménybe ilyen injekciókat.

Tóth Endre arról beszélt, Magyarországon 2,5 millió ember küzd valamilyen allergiával: „Ez egy valódi népbetegség, és ezek között az emberek között több ezer olyan gyermek is él, aki ha érintkezik az allergia tárgyával, életveszélybe kerülhet. A Momentum frakciója az ilyen esetek megelőzése érdekében beterjesztett az Egészségügyi Alapot módosító csomagot, amelynek része az antiallergiás injekcióknak az egész országban való elterjesztése” – mondta a Momentum országgyűlési képviselője.

Tóth úgy számolt, a módosító javaslat végrehajtásához nagyjából 1 milliárd forintra lenne szükség, és reménykedik benne, hogy a kormánypártiak is támogatni fogják ezt a kezdeményezést. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.